“Leuk om onszelf ook eens voor te stellen!”

“Leuk om onszelf ook eens voor te stellen!”

“Leuk om onszelf ook eens voor te stellen!”

Het duurde door corona langer dan gehoopt, maar vorig jaar was het dan zover. De allereerste editie van Tributefestival Sweet Freedom Oosterbeek kon doorgaan! Het leverde een prachtdag en een uitverkocht huis op. De tweede editie staat gepland voor 13 mei a.s., de voorverkoop start op 16 januari. Initiatiefnemers Jago Agricola en Eelco Visser (respectievelijk drums en gitaar op de foto die tijdens editie 1 van Sweet Freedom werd genomen) vertellen over de plannen. En stellen zich voor!

Tot dat laatste werden ze door bekenden aangemoedigd. Zodat het festival ‘een gezicht’ krijgt. En duidelijk wordt dat het geen initiatief is van een bedrijf of organisatie. Eelco: “Misschien is dat laatste wel het belangrijkste. Dat Oosterbekers zien waar dorpsgenoten de schouders onder zetten om het hier nog leuker te maken. Want er gebeurt veel. Denk aan de Carnavalsvereniging en de Oranjevereniging. Daar zetten ook talloze mensen zich vrijwillig voor in. Al deze initiatieven zorgen voor reuring. Als mensen zien dat daar ‘gewone’ Oosterbekers achter zitten, inspireert dat misschien wel om zelf ook wat te organiseren!”

Voor en door het dorp
Jago valt Eelco bij. “Ook wij doen dit natuurlijk niet alleen. Zo hebben we een Stichting opgericht waar vrijwilligers het bestuur van vormen. Veel vrienden, familieleden, buren en onze kinderen helpen bijvoorbeeld bij de aankleding of op de dag zelf. En er zijn mensen die zich na de eerste editie spontaan hebben aangemeld om iets te betekenen. Het is echt voor en door het dorp en omgeving.” Eelco: “Dat zie je ook terug bij onze sponsoren. Jansen Recycling is een oer-Oosterbeeks bedrijf dat ons ondersteunt. Niet alleen financieel, maar ook met adviezen. Zij kennen het dorp als geen ander. Maar ook Copernico Zonne-energie en Salvéos consultancy zijn hele zichtbare bedrijven in het Oosterbeekse.”

Muzikale verrijking
De mannen zien het festival als een mooie muzikale verrijking van de Airborne herdenkingen en festiviteiten in september. Jago: “Toen we hier zes jaar geleden kwamen wonen, ontstond al snel het idee om in mei een festival met als thema vrijheid te organiseren. Die handschoen hebben we opgepakt. Er komt een boel bij kijken en corona maakte het er niet gemakkelijker op.” Eelco: “Eigenlijk is het boeken van de bands het gemakkelijkste. Qua organisatie is deze editie overzichtelijker dan de vorige. Ook omdat we voor de tweede keer de Concertzaal als locatie hebben gekozen. Dan komen we met het draaiboek van vorig jaar een heel eind.”

Een feestje!
Ten opzichte van editie 1 verandert er wel wat, vertelt Jago. “We hebben een enquête uitgezet onder de bezoekers. Daaruit bleek vooral dat ze genoten hadden. Maar ook dat het best om 23 uur mag stoppen. Dat er iets meer zitgelegenheid zou mogen zijn. En misschien zelfs een plekje waar de muziek wat minder prominent is. Daarom hebben we dit jaar wél hetzelfde aantal bands als bij editie 1, maar stoppen we eerder. En we hebben een kleine ‘foodcourt’ waar je in relatieve rust kunt eten. Relatief, want het blijft natuurlijk een muziekfestival! Ook vroegen veel mensen om een Bruce Springsteen-tribute. Die is er! The Boss Brothers sluiten deze editie af! Daarnaast zijn er Tributes van onder meer Coldplay, Muse, Doe Maar en Simply Red!” Eelco en Jago zijn niet zomaar initiatiefnemers van het festival. Zelf treden ze op 13 mei ook op. Eelco: “Jago en ik maken deel uit van de Eighties Tributeband Club Le Bon. Voor ons is 13 mei dus om meerdere redenen nu al een feestje!”

Kijk voor meer informatie over het festival en voor tickets op www.sweetfreedom.nl.