“Het voelt goed om weer terug te zijn”

“Het voelt goed om weer terug te zijn”

“Het voelt goed om weer terug te zijn”

Hildeward Hoenderken is terug in Oosterbeek. Terug aan de Pietersbergseweg, in het pand waar hij drie jaar geleden de deur als dierenarts dicht deed. Met Dierenkliniek Oosterbeek heeft hij een missie: laagdrempelige, kwalitatief goede én betaalbare dierengeneeskunde bieden. Met een enthousiast, klein en vast team. Een gesprek over liefde voor dieren, grote dromen en kleiner durven denken. “Mijn huidige droom is dat ik over tien jaar hier nog in een bloeiende praktijk mag werken, met leuke mensen!”

Hildeward is een attente gastheer. Slechts een keer eerder ontmoetten we elkaar; toch weet hij al dat ik mijn koffie zwart drink. Voor ons staat iets wat het midden houdt tussen een koek en een taartje. “Dat is van de buurman hier, Bakker Nico. Ik vind het leuk om alles wat ik hier gebruik en serveer bij lokale ondernemers te kopen. De koffiebonen, telefonie, brood en koekjes, maar ook kantoorartikelen die ik bij Meijer & Siegers haal.” Daarmee hebben we het als vanzelf over Oosterbeek, het dorp waar Hildeward als kind naartoe verhuisde. Tot zijn studie woonde hij aan de Pietersbergseweg 40, hij werkte jarenlang op nummer 14 jaren in de dierenkliniek van Hans Rierink en heeft daar nu, voor de tweede keer, zijn eigen praktijk.

Betaalbaar voor iedereen
“Het is bijzonder om hier weer terug te zijn. We willen een echte lokale praktijk zijn, voor en door Oosterbeek. Met dierengeneeskunde die betaalbaar is voor iedereen. Zeker in deze tijd, vind ik dat belangrijk. Ik heb ook echt keuzes gemaakt om de kosten laag te houden. Bijvoorbeeld met dit pand. Dat zag er nog net zo uit als toen ik er drie jaar geleden vertrok, waardoor ik weinig verbouwingskosten heb gehad. Daarnaast werken we met enthousiast, maar ook klein team en ben ik kritisch op welke apparatuur ik wel en niet nodig heb. Mirjam, Laura en ik doen het echt met z’n drieën, het is ‘onze’ praktijk. De telefoon gaat nu al vier keer per dag, hopelijk zijn dat er snel acht! Vandaag hebben we leuke mensen over de vloer gehad, een oude cliënt kwam zelfs nog bloemen brengen. Dat doet me goed. Het voelt goed weer terug te zijn!”

Vijfde generatie dierenarts
Dat Hildeward dierenarts zou worden, stond in de sterren geschreven. Vier generaties gingen hem in zijn familie voor. “Als klein kind wist ik al dat ik deze kant op wilde. In mijn middelbare schooltijd heb ik veel meegelopen met mijn achterneef die een eigen praktijk had in Hattem. Mijn familie raadde het me overigens af. Het is fysiek en emotioneel een pittig beroep. Als je op één dag twee dieren moet euthanaseren, neem je ook het verdriet van de eigenaren mee. Toen ik startte op de Pietersberg ben ik door Hans Rierink en Andries van Foreest, die ik als mijn leermeesters beschouw, gelukkig heel goed begeleid. Zodat ik op tijd wat afstand van de praktijk nam. Dat is gewoon nodig om je hoofd weer vrij te krijgen.” Zeven jaar lang kreeg Hildeward les van Andries van Foreest, een autoriteit op het gebied van dierentandheelkunde. Het is een specialisme dat Hildeward zich ook eigen heeft gemaakt en waar cliënten vanuit het hele land speciaal voor naar Oosterbeek komen.

Dierenziekenhuis Arnhem
Tijdens de avond- en weekenddiensten die Hildeward draaide, begon zich een droom in zijn hoofd te vormen. “Ik wilde een groot dierenziekenhuis starten. Vooral vanuit de gedachte dat avond- en weekenddiensten beter konden. De ambitie was om alle expertise samen te brengen op één plek, om 24-7 de beste dierengeneeskunde te kunnen bieden. Ergens rond 2012, 2013 heb ik in mijn hoofd stappen gezet. In Oosterbeek haalde ik meer diensten naar de Pietersbergseweg waardoor we veel apparatuur konden aanschaffen om meer specialistische zorg te leveren. Voor de basiszorg startte ik een nieuwe praktijk, Mijn dierenarts, vlakbij de Albert Heijn. Maar de droom van het grote dierenziekenhuis bleef.” De helpende hand om die droom te kunnen verwezenlijken, kwam van dierenartsenketen Evidensia. Hildeward: “Die wilde mijn praktijk wel overnemen, zodat ik het Dierenziekenhuis kon realiseren. Samen met Rita Veldman startte ik Dierenziekenhuis Arnhem. Zij had veel ervaring in bouwprocessen, met management en de zakelijke aspecten van zo’n project. Ik heb veel van haar geleerd. In februari 2020 opende het Dierenziekenhuis haar deuren. “Mede door corona voorzag het direct in een enorme behoefte. Veel praktijken gingen dicht, waardoor de spoedpatiënten allemaal in ons ziekenhuis terecht kwamen. Bij de opening stond er al direct een eigenaar met een bruine labrador voor de deur. En die toestroom van dieren is nooit gestopt.”

Dichtbij de dieren
De drukte had ook een keerzijde, zo merkte Hildeward al snel. “Ruim dertig praktijken schakelden na half zes hun antwoordapparaat in met daarop ons nummer. Tot aan Limburg aan toe kwamen er dieren bij ons. We hadden een jong team, werkten dag en nacht en als ervaren dierenarts werd ik overal bijgehaald. In de zomerperiode sliep ik bijna niet. Door allerlei interne ontwikkelingen besloot ik na een jaar dat het voldoende was. Ik werd teveel door randzaken opgeslokt en wilde eigenlijk gewoon weer dierenarts zijn. Wel zat ik met een concurrentiebeding, dat pas in 2022 afliep. Toen kon ik weer aan de slag. Half november hoorde ik er dat ik in mij oude pand weer kon beginnen. Na een rollercoaster van anderhalve maand waarin ik van alles en nog wat moest regelen, zijn we open! Als lokale, kleine, persoonlijke kliniek. Met Mirjam en Laura, twee goede para-veterinairen, als assistenten.” Hildeward is terug bij wat hem écht plezier in zijn werk geeft; de dieren. “Jaren terug wilde ik dolgraag directeur van Blijdorp worden. Toen ik bij de laatste vijf in de sollicitatieprocedure zat, ontdekte ik echter dat je dan vooral manager bent, bezig met fondsenwerving en overige financiële zaken. Ver van de dieren af dus, net als in mijn laatste periode bij het Dierenziekenhuis. Het heeft me geleerd dat groter niet perse beter is. Ik wil over tien jaar hier gewoon nog in deze praktijk werken, met leuke mensen met wie ik een band heb kunnen opbouwen. De lol van het vak blijven beleven. Dat is eigenlijk mijn grootste droom nu.”

De Dierenkliniek Oosterbeek is sponsor van Tributefestival Sweet Freedom Oosterbeek. En maakt dit feestje voor en door Oosterbeek en omstreken zo mede mogelijk! Wil je ook je schouders onder dit festival zetten? En bijdragen aan positieve reuring in het dorp? Laat het weten en mail Eelco: info@sweetfreedom.nl. We kunnen én willen, als tegenprestatie, van alles voor je betekenen.