“Bowie heeft het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn!”

“Bowie heeft het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn!”

“Bowie heeft het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn!”

Och och, wat zijn we toch trots dat Ground Control weer op het podium staat op 13 mei! Ries de Wit is de charismatische frontman van deze David Bowie Tributeband. En aan hem zie je op het podium dat hij Bowie ademt en leeft. “David Bowie is de verpersoonlijking van mijn gevoelskant!”

Britrock en Alice Cooper
Al als kleine jongen werd Ries door een oudere buurjongen besmet met het muziekvirus. Ries: “Muzikaal was het jaren ’70 Britrock en Britpop dat de klok sloeg. Maar curieus genoeg was de eerste LP die ik kocht Billion Dollar Babies van de Amerikaanse zanger Alice Cooper. Toch voerde Britse rockbands in mijn middelbare schooltijd de boventoon. Deep Purple, Led Zep, Uriah Heep… Ik merkte wel steeds meer dat ik me met die vaak stoere rockmuzikanten maar moeilijk kon vereenzelvigen. En toen was daar ineens David Bowie… Voor mij de verpersoonlijking van mijn gevoelskant.”

Altijd vernieuwend, zonder herhalingszetten
Ries ging spelen als drummer en achtergrondzanger, stond met The Wannabees in de finale van de Grote Prijs van Nederland, combineerde zang met percussie en drums in The Rain Poets totdat een lang gekoesterde wens in vervulling ging: hij ging zijn jeugdheld David Bowie proberen te coveren. Ground Control, zoals de band werd gedoopt, stond in 2016 voor het eerst in de Grote Zaal van Luxor Live; het was een spannende show voor de band. Het optreden er vlak na, in Trianon in Nijmegen, was de show van de ontlading. En een optreden dat Ries niet snel zal vergeten. “In Luxor hebben we toen de eerste koudwatervrees overwonnen. Daarna gingen de remmen in Trianon écht los, zowel bij ons als bij het publiek in de zaal. We hebben dit daarna nog vaker ervaren, zoals de eerste keer dat we in Bibelot Dordrecht speelden in 2017, maar zo’n eerste keer blijft toch altijd speciaal.” Ries probeert de magie van Bowie te vangen: “Hij heeft ruim 40 jaar geleden het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn. In allerlei creaties, altijd vernieuwend, zonder herhalingszetten en met onderwerpen waarmee hij zijn tijd vaak ver vooruit was.”

Waardevolle boodschap
Ik vraag Ries naar de mooiste Bowietrack. “Dat is een bijna ondoenlijke keuze… Live is Heroes zó mooi om te doen omdat de song bij een hele generatie bekend is, bloedmooi is en de tekst prachtig verbeeldt dat we mogen zijn wie we (willen) zijn. En dat iedereen die daar, om wat voor reden dan ook, mee worstelt of heeft geworsteld, zijn of haar eigen ‘Hero’ is. Net als de mensen die deze ‘Heroes’ een warm hart toedragen. Iedere keer als we Heroes spelen vertel ik dit weer, omdat ik die boodschap zo waardevol vind. Het drieluik Sweet Thing/Candidate/Sweet Thing (reprise) in de live-versie van het live-album “David Live” uit 1974, staat wat mij betreft op een gedeelde eerste plaats.”

Meer weten?
Wil je meer weten over Ground Control? Bezoek dan de website van Ground Control. Ries en zijn mannen in actie zien op 13 mei tijdens Tributefestival Sweet Freedom Oosterbeek? Bestel dan als de wiedeweerga hier je tickets!