“Bowie heeft het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn!”

Jan 31, 2022 Festival

by Eelco Visser

“Bowie heeft het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn!”
Och och, wat zijn we toch trots op de bands die op 7 mei optreden! Wat te denken van de David Bowie Tributeband Ground Control? Met zanger Ries de Wit als grote blikvanger! Hij vertelt hier over zijn fascinatie voor David Bowie. Die al vroeg startte.

Als kleine jongen werd Ries door een oudere buurjongen besmet met het muziekvirus. Ries: “Muzikaal was het jaren ’70 Britrock en Britpop dat de klok sloeg. Maar curieus genoeg was de eerste LP die ik kocht Billion Dollar Babies van de Amerikaanse zanger Alice Cooper. Toch voerde Britse rockbands in mijn middelbare schooltijd de boventoon. Deep Purple, Led Zep, Uriah Heep… Ik merkte wel steeds meer dat ik me met die vaak stoere rockmuzikanten maar moeilijk kon vereenzelvigen. En toen was daar ineens David Bowie… Voor mij de verpersoonlijking van mijn gevoelskant.”

Altijd vernieuwend, zonder herhalingszetten
Ries ging spelen als drummer en achtergrondzanger, stond met The Wannabees in de finale van de Grote Prijs van Nederland, combineerde zang met percussie en drums in The Rain Poets totdat een lang gekoesterde wens in vervulling ging: hij ging zijn jeugdheld David Bowie proberen te coveren. Ground Control, zoals de band werd gedoopt, stond in 2016 voor het eerst in de Grote Zaal van Luxor Live; het was een spannende show voor de band. Het optreden er vlak na, in Trianon in Nijmegen, was de show van de ontlading. En een optreden dat Ries niet snel zal vergeten. “In Luxor hebben we toen de eerste koudwatervrees overwonnen. Daarna gingen de remmen in Trianon écht los, zowel bij ons als bij de toeschouwers in de zaal. We hebben dit daarna nog vaker ervaren, zoals de eerste keer dat we in Bibelot Dordrecht speelden in 2017, maar zo’n eerste keer blijft toch altijd speciaal.”

Waardevolle boodschap
Ries probeert de magie van Bowie te vangen: “Hij heeft ruim 40 jaar geleden het lef gehad uit te dragen dat je jezelf mag en kunt zijn. In allerlei creaties, altijd vernieuwend, zonder herhalingszetten en met onderwerpen waarmee hij zijn tijd vaak ver vooruit was.”Ik vraag Ries naar de mooiste Bowietrack. “Dat is een bijna ondoenlijke keuze… Live is Heroes zó mooi om te doen omdat de song bij een hele generatie bekend is, bloedmooi is en de tekst prachtig verbeeldt dat we mogen zijn wie we (willen) zijn. En dat iedereen die daar, om wat voor reden dan ook, mee worstelt of heeft geworsteld, zijn of haar eigen ‘Hero’ is. Net als de mensen die deze ‘Heroes’ een warm hart toedragen. Iedere keer als we Heroes spelen vertel ik dit weer, omdat ik die boodschap zo waardevol vind. Het drieluik Sweet Thing/Candidate/Sweet Thing(reprise) in de live-versie van het live-album “David Live” uit 1974, staat wat mij betreft op een gedeelde eerste plaats.” Ries heeft zin in 7 mei. “Ik hoop op een gezellig gevulde zaal, waar ik dan voldaan van het podium stap in een ontspannen en tevreden sfeer. Waarbij het publiek ons, en alle andere bands, op handen heeft gedragen! Ik heb er zin in!”

Meer weten?
Wil je meer weten over Ground Control? Bezoek dan de website van Ground Control. Ries met Ground Control in actie zien op 7 mei? Bestel dan als de wiedeweerga tickets en zorg dat je erbij bent!

Contact


Via onderstaande contactgegevens zijn wij bereikbaar. We beogen ieder mailtje binnen een werkdag te beantwoorden.

Telefoon

Mail

info@sweetfreedom.nl